Web Analytics Made Easy - Statcounter

برخی ویروس‌ ها و باکتری‌ ها در بدن باعث ایجاد بیماری‌های خاصی می‌شوند که به راحتی از بین‌رفته و درمان‌شدنی هستند اما برخی از اینها ماندگار بوده و بیماری زودگذری تلقی نمی‌شوند؛ به طوری که سال‌ها ممکن است فرد را درگیر کند.

محققان در بررسی‌های مختلفی که انجام داده‌اند به این نتیجه رسیده‌اند که ترکیب این باکتری‌های مستقر در بدن انسان و وجود گونه‌های خاص باکتریایی می‌تواند با ابتلا به بیماری‌هایی مثل چاقی و ام‌اس مرتبط باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محققان دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد و مرکز دیابت روی گونه‌های میکروبی مطالعات گسترده‌ای را انجام داده‌اند. آنها با تجزیه و تحلیل آرایش باکتری‌ها در روده انسان، با موفقیت گروه‌هایی از ژن‌های باکتریایی را بررسی کردند که با بروز برخی بیماری‌ها مرتبطند.

این تحقیقات، پژوهشگران را به ابداع تست‌هایی نزدیک کرده است که تنها با‌توجه‌به نمونه‌گیری از آرایش ژنتیک میکروبیوم هر فرد، احتمال ابتلا به بیماری‌های خاصی را پیش‌بینی کرده یا آن را در بدن فرد تشخیص می‌دهد.

آنها تاکنون موفق شده‌اند با این تست، مجموعه‌ای از ژن‌های باکتریایی مرتبط با بیماری‌های عروق کرونر، سیروز کبدی، بیماری التهابی روده، سرطان روده بزرگ و دیابت نوع دو را شناسایی کنند.

این بررسی‌ها نشان می‌دهد این سه بیماری شامل بیماری عروق کرونر، بیماری التهابی روده و سیروز کبدی در دارابودن بسیاری از ژن‌های باکتریایی مشابه هم هستند.

به عبارت دیگر، روده افرادی که این ژن‌های باکتریایی را در خود جای داده‌اند، به یک یا چند مورد از این سه بیماری مبتلا هستند. این کشف محققان، پیشرفت قابل‌توجهی در درک فعلی از ارتباط میان میکروب‌های مستقر در روده انسان و ایجاد بیماری‌های خاص داشته است.

اگر تحقیقات بیشتر مورد تأیید قرار گیرند، نتایج به دست آمده از طراحی ابزارهایی خبر می‌دهد که می‌توانند خطر ابتلا به بیماری‌ها را براساس تحلیل یک نمونه مدفوع ارزیابی و محاسبه کنند.

این کشف، افق جدیدی را پیش روی تست‌هایی با استفاده از بیماری‌های مشترک به‌عنوان شاخص‌های مبتنی بر ژنتیک قرار می‌دهد. محققان در این میان، انواعی از شاخص‌های ژنتیکی را مشخص کرده‌اند که با مشاهده آنها می‌توان تعدادی از بیماری‌ها را شناسایی کرد.

مسأله ژن‌های باکتری‌ها

پژوهشگران تأکید کرده‌اند که تحقیقات آنها به‌منظور مشخص‌کردن دقیق ارتباط این ژن‌های میکروبی با بیماری‌های مختلف طراحی نشده است. بنابراین، هنوز به درستی مشخص نیست که آیا این باکتری‌ها در ایجاد بیماری نقش دارند یا این که صرفا شاهد وقوع این پدیده هستند و نقشی در بروز آن ندارند. در واقع، هدف این تحقیقات، بررسی این مسأله است که آیا گروه‌های ژن‌ها می‌توانند حضور بیماری‌های مختلف را مشخص کنند یا خیر.

این مشخصه‌های ژنتیک میکروبی که به تازگی مشخص شده، قادرند نقش ارگانیسم‌ها را در شکل‌گیری بیماری‌ها شناسایی کنند.

دانشمندان با جمع‌آوری بیش از 2500 نمونه میکروبیوم از 13 گروه بیمار و تجزیه و تحلیل آنها، ارتباط میان هفت بیماری و میلیون‌ها گونه میکروبی، راه‌های متابولیک میکروبی و ژن‌ های میکروبی را مشخص کرده‌اند. آنها با آزمایش انواع روش‌های مدل‌سازی، در مجموع با محاسبه 67میلیون مدل آماری مختلف، توانستند ویژگی‌های میکروبیوم را به‌طور مداوم به‌عنوان قوی‌ترین گزینه مرتبط با بروز بیماری مشخص کنند.

میکروبیوم، جمعیت باکتری و میکروب‌هایی است که در روده انسان زندگی می‌کنند. از تمام ویژگی‌های مختلف میکروبی، گونه‌ها، راه‌ها و ژن‌ها، ژن‌های میکروبی از بالاترین قدرت پیش‌بینی بروز بیماری برخوردار بودند.

به‌عبارت دیگر، محققان معتقدند گروه‌هایی از ژن‌های باکتریایی یا ویژگی‌های ژنتیک به جای خانواده‌های باکتریایی، ارتباط نزدیکی با بروز بیماری دارند.

میکروبیوم‌هایی که از ستاره‌ها بیشترند

توانایی شناسایی ارتباطات متقابل با چنین دقتی برای طراحی آزمایش‌هایی ضروری است که می‌توانند خطر بالقوه را ارزیابی کنند. بنابراین، آزمایشی که باکتری «سولوباکتریوم مووری» را برای شناسایی ابتلا به سرطان روده بزرگ اندازه‌گیری می‌کند، نمی‌تواند به‌دقت اندازه‌گیری ژن‌های باکتریایی عمل کند که وجود انواع باکتری‌های مرتبط با سرطان روده بزرگ را تشخیص می‌دهد.

دو بیماری التهاب گوش و تومورهای خوش‌خیم بافت نرم موسوم به «آدنوماس» ارتباط کمی با حضور میکروبیوم‌های روده‌ای دارند به این معنا که میکروارگانیسم‌هایی که در روده انسان زندگی می‌کنند، نقش مهمی در بروز این دو بیماری ایفا نمی‌کنند.

در آزمایش دیگری، محققان از داده‌های توالی دی‌ان‌ای گرفته شده از میکروبیوم‌های دهان و روده انسان برای تخمین اندازه ژن‌های میکروبی در بدن انسان استفاده کردند. این تحلیل‌ها نشان می‌دهد ژن‌های موجود در میکروبیوم انسانی بسیار بیشتر از ستاره‌های کهکشان هستند.

پژوهشگران با توجه به تعداد زیاد ژن‌های میکروبی که در بدن انسان قرار دارد، یافته‌های جدیدی را برای گام‌های بعدی به‌دست آورده‌اند که در درک پیچیدگی میان تعامل بین بیماری‌های انسان و مرکروبیوم انسان مؤثر است. هدف نهایی علم محاسباتی، فرضیه سازی‌هایی است که راه را برای تحقیقات بیشتر باز می‌کند.

تأثیر ژن‌ها بر بروز بیماری‌ها

خوشه‌هایی از ژن‌های باکتریایی با امضای ژنتیکی، به جای ژن‌های باکتریایی فردی، در بروز انواع مختلف بیماری‌های انسانی نقش دارند.

علاوه بر این، بیماری‌های عروق کرونر، بیماری التهابی روده و سیروز کبدی نیز دارای امضای ژنتیک میکروبیومی هستند. برعکس، دیابت نوع 2 برخلاف سایر فنوتیپ‌های آزمایش شده، امضای خاص میکروبیومی داشته و ارتباط خاصی با وجود آنها در بدن دارد.

تحلیل‌های صورت گرفته، ارتباط مداومی را بین وجود گونه‌های باکتریایی «سولوباکتریوم مووری» و سرطان روده بزرگ پیدا نکرده‌اند. این ارتباط در برخی تحقیقات قبلی این ارتباط را تأیید کرده بودند اما با تلاش محققان، این ارتباط نقض شد.

محققان ژن‌های خاصی از این باکتری را شناسایی کرده‌اند که ارتباط نزدیکی با سرطان روده بزرگ دارد. یافته‌های آنها تأکید می‌کند تحلیل‌های آنها در سطح ژنی، شاخص‌های زیستی بیماری‌ها را با دقتی بالا و به طور اختصاصی نسبت به روش‌های فعلی مشخص می‌کند.

نتایج به‌دست‌آمده بر این نکته تأکید می‌کند که نه تنها حضور یک خانواده باکتریایی مشخص، بلکه حتی وجود ترکیبات و ژن‌های موجود در میکروب‌ها و باکتری‌ها هم ممکن است خطرساز بوده و زمینه بروز برخی بیماری‌ها را فراهم کند.

ندا اظهری - سلامت / روزنامه جام جم
منبع: medicalxpress

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: دستگاه گوارش باکتری های روده چاقی سرطان روده بزرگ روده انسان بیماری ها بروز بیماری باکتری ها گونه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۹۷۰۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آب چاه بخوریم یا آب معدنی؟ / ضدعفونی آب لوله کشی با اشعه ماورای بنفش

نظارت ها رضایت بخش نیست

جلیل میرمحمدی می افزاید: در حوزه نظارت بر تولید و عرضه آب معدنی های موجود در بازار، متأسفانه نظارت های سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت و سازمان صنعت، معدن و تجارت رضایت بخش نیست.

جلیل میر محمدی،عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی

وی تصریح می کند: درصد قابل توجهی از آب های به اصطلاح معدنی که در اختیار مردم قرار دارد آب معدنی نیست بلکه آب لوله کشی شهر است که آن را با اشعه ماورای بنفش ضدعفونی می کنند و با تفاوت قیمت چند ده برابری نسبت به آب شهری به فروش می رسانند.

چرا آب معدنی؟

این عضو کمیسیون بهداشت مجلس ادامه می دهد: بسیاری از املاح مورد نیاز بدن در آب شهری نیز وجود دارد اما پایین آمدن کیفیت آب شهری و افزایش شدت سختی آب، سبب شده مردم به مصرف آب معدنی گرایش پیدا کنند.

وی بیان می کند: آب معدنی ها در بطری هایی ذخیره می شود که در شرایط غیراستاندارد و به ویژه در برابر نور خورشید، در معرض فعل و انفعالات شیمیایی قرار می گیرند و برخی مواد مضر برای بدن در آب آزاد می شود.

چه باید کرد؟

میرمحمدی می گوید: باید نظارت ها توسط سازمان های ذی ربط، پر رنگ تر باشد تا اگر احتمالا آب معدنی واقعی نیست، تنها به خاطر یک برچسب و اسم و برند، به وسیله سودجویان به خورد مردم داده نشود.

وی با تأکید بر لزوم نظارت مستمر بر کیفیت آب معدنی ادامه می دهد: از نکات مهم در حوزه نظارتی، نگهداری آب معدنی در مکان های بهداشتی و استاندارد است. همچنین سازمان های ناظر باید عدم صدور مجوز برای استفاده مجدد از بطری های یکبار مصرف که با شست و شو، دوباره وارد چرخه تولید شود را جدی بگیرند چراکه در غیر این صورت بطری آب معدنی بار میکروبی بالایی خواهد داشت و می تواند برای سلامت مردم بسیار مشکل آفرین باشد.

این عضو کمیسیون بهداشت مجلس می افزاید: نظارت مداوم بر کیفیت آب به لحاظ بار میکروبی، املاح سنگین و موارد مختلف آزمایشگاهی، در محل تولید و عرضه نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.

مدیرکل پیشین دفتر سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اذعان می دارد: بسیاری از مردم به لحاظ معیشتی، دسترسی به آب معدنی ندارند. بنابراین آب لوله کشی مورد نیاز آنان از نظر فلزات سنگین، املاح، نیترات ها باید به طور جامع بررسی شود تا کاملا بهداشتی باشد.

وی تصریح می کند: بخش قابل توجهی از آب مصرفی مردم به غیر از سختی آب، مشکل خاصی ندارد و قابل شرب است به طوری که گاهی از آب های معدنی هم بی ضررتر است.

این عضو کمیسیون بهداشت مجلس درباره توصیه برخی کارشناسان به مصرف آب چاه به جای آب معدنی می گوید: چنانچه آب چاه تصفیه و ضدعفونی نشده باشد بار میکروبی بالایی خواهد داشت که برای بدن مضر است.

وی می افزاید: خوشبختانه بیش از ۹۵درصد مردم جامعه به آب شرب بهداشتی دسترسی دارند بنابراین توصیه به مصرف آب چاه در چنین شرایطی منطقی نیست و می تواند سبب بروز مشکلاتی برای سلامتی مردم شود.

عفت زارع

دیگر خبرها

  • تاثیر تغییرات هوایی بر بیماری‌های عفونی / افزایش انگل‌های روده‌ای با مصرف آب غیربهداشتی
  • افزایش سرطان‌های سطح چشم / تشدید علائم بیماری‌های چشمی با قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا
  • دلیل مهم دل درد صبحگاهی و درد معده بعد بیدار شدن
  • بهره مندی بیش از ۵ هزار نفر در البرز از مشاوره ژنتیک
  • آب چاه بخوریم یا آب معدنی؟ / ضدعفونی آب لوله کشی با اشعه ماورای بنفش
  • ارتباط بیماری‌های دهان و دندان با افت عملکرد قلب، مغز و بروز برخی سرطان‌ها
  • پوسیدگی‌های دندانی و افت عملکرد مغز و قلب / ارتباط بیماری‌های دهان با بروز برخی سرطان‌ها
  • امید برای یافتن حیات در زیر مریخ زنده شد 
  • راهی جدید برای پیشگیری و درمان بیماری‌های روده
  • هوش مصنوعی رابطه بین روده و آلزایمر را کشف کرد!